Střední Čechy se představují v nových cestopisných televizních pořadech. Jak si stojí na gastronomické scéně? A co místní technické památky, co mohou návštěvníkům nabídnout? Podívejte se, kam ve středních Čechách cestopisy zavítaly.
Cestopisná série České televize s názvem Technické památky českých zemí představuje kouzlo odvanutých časů i příběhy lidí, kteří ho znovu oprašují. Vydává se po unikátních industriálních a technologických pamětihodnostech v České republice. Jaké stopy v krajině středních Čech zanechaly se pořad vydal zjišťovat hned ve svém prvním ze čtrnácti dílů, odvysílaném poprvé 9. března na ČT2. Nyní je k dispozici se zhlédnutí v iVysílání ČT.
Průvodce Tomáš Hanák se zaměřil nejen na nádražní výletní restauraci Zastávka Nižbor vzniklou z chátrajícího železničního skladu, který se sám rozhodl zachránit. Zve také na rozsáhlou sbírku parních lokomotiv v Lužné u Rakovníka anebo k unikátnímu zdymadlu Hořín na Vltavě, které umožňuje velkým říčním lodím vyhnout se nebezpečnému proudu a posledním peřejím Vltavy před soutokem s Labem. Za důlní historií vyrazil do hornického muzea v Příbrami, které je zároveň největším svého druhu v celé zemi, do bývalého uhelného dolu Mayrau ve Vinařicích u Kladna i do železnorudného dolu v Chrustenicích, kde si návštěvníci mohou těžkou práci horníků v ponurém a temném prostředí sami vyzkoušet. Podzemní turistika má své kouzlo, a tak Tomáš Hanák přidává ještě další tip na výlet: vzhůru do kutnohorských stříbrných dolů. Jednou ze zastávek cestopisného seriálu je Ondřejov s unikátní secesní hvězdárnou z roku 1905, která stále slouží svému účelu, anebo Huť František v Sázavě, oživující jedinečnou tradici posázavského sklářského řemesla. Nevynechá se ani Borovský most, který měl být součástí dálnice z Prahy do Brna a dnes je téměř celý zatopený Želivkou, ani unikátní parostrojní pivovar v Lobči, který nedávno takřka vstal z popela a nyní seznamuje s historií vaření piva na Kokořínsku a zve do výčepu.
Středočeskou gastronomickou scénu a zároveň vztah otce gurmána a jeho dospívající dcery představují hned dva z osmi dílů cestopisné série Spolu & Hladoví, dostupné na HBOMax. Lukáš Hejlík, herec, autor scénického čtení Listování a také gurmán, který založil projekt Gastromapa Lukáše Hejlíka, zavítal se svou čtrnáctiletou dcerou do Kutné Hory a Malešova i na Kokořínsko. Série v sobě propojuje cestování po Česku s regionální gastronomií. Režisérsky za ní stojí držitel Českého lva Matěj Chlupáček.
Oba díly ze středních Čech měly premiéru letos v dubnu. Třetí díl série zve na Kokořínsko protkané unikátními skalními útvary, kde si návštěvníci mohou užít moderní cukrařinu v atmosféře první republiky v Cukrárně u Živných a Měšťáků ve Mšeně. Hořké pivo a česká kuchyně se podávají v technické památce – pivovaru v Lobči, autentická srbská kuchyně zase v Drákulově krčmě v obci Jestřebice. Přímo v Kokořínském dole v tradiční hospodě u Grobiána pivo teče proudem a na stůl se nosí jen to nejlepší jídlo a chleba z jeskynní pece, na který se stojí fronty. V šestém díle Hejlíkovi zavítali do Malešova u Kutné Hory, kde si na středověkém jídle v moderním hávu pochutnali v Krčmě na konci světa. Žízeň se dá uhasit v nedalekém Přátelském pivovaru Malešov, kde se pivo vařilo už v 16. století. Pořádně vymazlené burgery nabízí zdejší podnik S láskou Karel. Lákavá je zastávka v restauraci Na Pašince na Kaňku u Kutné Hory, jejíž majitel má třicet let zkušeností s pohostinstvím z rakouských hotelů, bruselské restaurace i pařížského Hiltonu. V samotném centru Kutné Hory se Hejlíkům líbilo v Kafírnictví i v Zero Pointu – lodním kontejneru s výhledem na chrám svaté Barbory. Pokud se výlet protáhne do pozdních hodin, není od věci zastávka v Baru22 s originálními drinky pojmenovanými podle barev.
Filmová kancelář střední čechy
Central Bohemia Film Office
Husova 156/21, 110 00, Praha 1 Staré Město
Filmová kancelář střední čechy
Central Bohemia Film Office
Husova 156/21, 110 00, Praha 1 Staré Město